Civilisté opouštějí Rafáh kvůli hrozbě bombardování

foto Palestinci odjíždějí z východní části města Rafáh na jihu Gazy poté, co jim izraelská armáda nařídila evakuaci před vojenskou operací 6. května 2024.

Gaza/Rafáh - Promáčeni deštěm opouštěli dnes ze strachu před izraelskými bombami obyvatelé Rafáhu své domovy a dočasná stanová městečka a vydávali se hledat útočiště na jiných místech Pásma Gazy. Z obavy před chystanou ofenzivou v této oblasti odjížděli lidé na povozech tažených osly, plně naloženými auty s matracemi na střeše nebo šli prostě pešky, popisuje agentura Reuters.

Fotogalerie

Izraelská armáda dnes ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti. Palestinci si kladou otázku, kam mají jít. Mnozí se již během sedmiměsíční války v Pásmu Gazy alespoň jednou přestěhovali. Velká část pobřežního pásma se proměnila v pustinu plnou rozbombardovaných budov.

Izraelské letectvo začalo shazovalo letáky psané v arabštině vyzývající civilisty a uprchlíky, aby oblast opustili a nepřibližovali se k hranicím s Izraelem nebo Egyptem. Mluvčí izraelské armády uvedl, že asi 100.000 lidí dostalo příkaz přestěhovat se do nedaleké Izraelem vyhlášené humanitární zóny Muwasi.

"Každý, kdo se ocitne v blízkosti ozbrojené militantní organizace, ohrožuje sebe i své rodinné příslušníky. V zájmu vaší bezpečnosti vás armáda vyzývá, abyste se okamžitě evakuovali do rozšířené humanitární oblasti," stálo v letácích.

Palestinci v Rafáhu uvedli, že lidé se po obdržení letáků shromáždili, aby diskutovali o svých možnostech. Většina z nich uvedla, že se nechtějí přesouvat sami a raději cestují ve skupinách. "Tolik lidí je tu vysídlených a teď se musí znovu stěhovat. Ale nikdo tu nezůstane, není to bezpečné," řekl Nidal Alzaanín telefonicky agentuře AP. Otec pěti dětí pracuje pro mezinárodní organizaci a do Rafáhu utekl ze severu Pásma Gazy, když začala válka. Alzaanín dodal, že lidé mají obavy, protože izraelské jednotky prý střílely na Palestince při jejich útěku během předchozích příkazů k evakuaci.

Alzaanín uvedl, že si sbalil doklady a zavazadla, ale počká 24 hodin, aby zjistil, jak se zachovají ostatní. Řekl, že má v Chán Júnisu přítele, u kterého doufá, že bude moci postavit stan pro svou rodinu. Někteří lidé však říkají, že jsou příliš unavení a znechucení z měsíců války, než aby znovu utíkali.

Sahar abú Náhilová byla s 20 členy své rodiny vysídlena do Rafáhu, její manžel je v izraelském zajetí a její zeť se pohřešuje. "Kam mám jít? Nemám žádné peníze ani nic jiného. Jsem vážně unavená, stejně jako moje děti,“ řekla a utřela si slzy z tváří, píše agentura Reuters. "Možná je pro nás čestnější zemřít. Je to ponižující,“ dodala Palestinka.

Ve městě Rafáh a jeho okolí se tísní asi 1,4 milionu Palestinců - více než polovina obyvatel Gazy. Většina z nich uprchla ze svých domovů na jiných místech území, aby unikla izraelské ofenzivě, a nyní čelí dalšímu náročnému stěhování nebo nebezpečí, že se stanou terčem následujícího útoku. Podle agentury AP žijí vysídlení Palestinci v zaplněných stanových táborech, přeplněných stanech a přístřešcích od OSN nebo přeplněných bytech a jsou odkázáni na mezinárodní potravinovou pomoc, přičemž hygiena a infrastruktura zdravotnických zařízení jsou ochromeny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď